Kategórie
 
 
 
 
 

Inovatívne osvetlenie záhrady alebo terasy: Ako si vybrať štýlové a funkčné svietidlo do exteriéru?

Blog
29.05.2024

Správne osvetlenie do záhrady má naozaj veľkú moc. Dokáže zlepšiť atmosféru a funkčnosť exteriéru, vytvoriť príjemnú náladu počas dlhých letných večerov a docieliť väčší pocit bezpečia vďaka zvýšenej viditeľnosti na vašej záhrade alebo terase. Čo by ste mali zvážiť pri výbere štýlového a funkčného svietidla do záhrady? Nasledujúce otázky by ste si mali položiť ešte pred samotnou kúpou.

1. Aký je účel exteriérového osvetlenia?

Ešte pretým, ako sa do výberu osvetlenia pustíte, zvážte, za akým účelom ho kupujete. Hľadáte osvetlenie na zútulnenie vašej záhrady či terasy, alebo chcete vytvoriť výraznejšie osvetlený priestor, ktorý zaručí, že sa budete cítiť viac bezpečne? Každý typ osvetlenia má svoj účel, preto je dôležité mať jasnú predstavu o tom, čo chcete dosiahnuť.

2. Kam chcete svietidlo umiestniť?

V ponuke nájdete množstvo rôznych druhov svietidiel. Niektoré môžete umiestniť do rohu altánku alebo pergoly, iné zavesiť či položiť na záhradný stôl. Prejdite sa po vašom vonkajšom priestore a prezrite si miesta, ktoré by ste chceli osvetliť. Na základe toho vyberte osvetlenie, ktoré je presne určené na vami vybrané miesto.

Elba exteriérová závesná lampa

Zvoliť môžete napríklad:

- Závesné osvetlenie: Je vhodné na vytvorenie príjemnej atmosféry. Môžete ho umiestniť napríklad pod pergolu alebo strechu altánku.

- Bodové svietidlá: Tento typ osvetlenia je ideálny na vyzdvihnutie špecifických prvkov v exteriéri, ako sú záhradné sochy, stromy alebo kvetinové záhony.

- Pohybové senzory: Pohybové senzory slúžia ako bezpečnostné osvetlenie. Tieto senzory sa aktivujú vtedy, keď zachytia pohyb v určenom rozsahu.

- Stojacie svietidlá: . Môžete ich umiestniť na strategické miesta po celej záhrade alebo terase, čím vytvoríte príjemné svetelné body. Okamžite sa stanú elegantným a funkčným prvkom vášho exteriéru.

- Stolové svietidlá: Sú ideálnou voľbou pre vytvorenie intímnej atmosféry a môžete ich položiť naozaj kdekoľvek. Vďaka stolovým svietidlám budete mať dostatok svetla na rôzne voľnočasové aktivity, napríklad čítanie, hranie hier alebo rozhovory so svojimi blízkymi.

3. Očakávate od svietidla aj niečo naviac?

Je jasné, že osvetlenie má primárne poskytovať dostatok svetla. Niektoré typy svietidiel vám však vedia ponúknuť aj niečo iné. Vybrať si môžete napríklad exteriérovú lampu Nomada 30, ktorá má v sebe zabudovaný reproduktor. Okrem príjemného svetla teda získate aj možnosť vypočuť si vašu obľúbenú hudbu bez toho, aby ste potrebovali nejaké extra zariadenie.

Cuby 40 exteriérová solárna lampa

4. Aký typ svetla preferujete?

Pri výbere osvetlenia by ste mali zvážiť aj typ svetla. Existujú rôzne farebné odtiene a intenzity, ktoré môžu ovplyvniť atmosféru a náladu. Napríklad, teplé biele svetlo vám pomôže vytvoriť miesto na oddych a relax, zatiaľ čo studené biele svetlo zvýši viditeľnosť a funkčnosť.

5. Do akého štýlu je zariadený váš exteriér?

Držte sa štýlu, do akého je zariadený váš exteriér. Zamerajte sa na jednotný vzhľad a zohľadnite materiály a farby, ktoré ste použili pri výbere záhradného nábytku a doplnkov.

Bruna 80 set 3 exteriérových lámp

6. Hľadáte svietidlo jednoduché na údržbu?

V neposlednom rade nezabudnite zvážiť aj nenáročnosť pri čistení a prípadnej oprave poškodených častí svietidla. Niektoré typy osvetlenia vyzerajú naozaj pekne, no po čase sa veľmi rýchlo opotrebujú a nedajú sa jednoducho vyčistiť.

Pred kúpou vonkajšieho osvetlenia sa vždy poraďte s odborníkom na exteriérový nábytok, ktorý vám poskytne dostatok informácií o vami vybranom type. Tím expertov nájdete aj v exterio.sk. Prezrite si našu webovú stránku alebo navštívte náš showroom v Bratislave na Studenej 4B.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia