Kategórie
 
 
 
 
 

Výber záhradného nábytku: Týchto 5 vecí určite neprehliadnite

Blog
29.05.2024

Na predstave toho, že premeníte časť svojho vonkajšieho priestoru na romantické miesto pre dvoch alebo na milé posedenie s rodinou a priateľmi, je niečo naozaj magické. Predsa len, na to, aby ste sa niekde cítili naozaj príjemne, nepotrebujete štyri steny. Ak aj vy túto sezónu zariaďujete váš vonkajší priestor, určite viete, že vaše rozhodnutie pri výbere nábytku do záhrady, je kľúčové. Ovplyvní to, či si príjemne posedíte na komfortnej sedačke kedykoľvek budete mať chuť, alebo sa po pár minútach na nepohodlnej stoličke vrátite dnu. Pri výbere zariadenia si však hlavu lámať nemusíte. S našimi tipmi si svoje vysnívané miesto v exteriéri zostavíte raz-dva.

1. Zamyslite sa nad vhodnou veľkosťou nábytku do záhrady

Pred kúpou exteriérového nábytku premerajte dostupný priestor v záhrade. Zmerajte dĺžku a šírku zariadenia a vytvorte hrubý náčrt, ktorý vám pomôže získať predstavu o veľkosti a rozložení nábytku. Uistite sa pritom, že si vyberiete také kúsky, ktoré sa zmestia do vašej záhrady a terasy bez toho, aby ju preplnil a nezabudnite zohľadniť priestor potrebný na pohyb okolo nábytku a na pohodlné posedenie.

Luxe Led pergola

 2. Zoznámte sa s výhodami jednotlivých materiálov

Výber správneho materiálu, z ktorého je nábytok zložený, je takisto dôležitý, pretože ovplyvňuje jeho trvácnosť a údržbu. Medzi najbežnejšie používané materiály patrí:

- Drevo: Drevený nábytok prináša do záhrady prírodný, až rustikálny vzhľad. Je pomerne nenáročný na údržbu a pri správnej starostlivosti vám vydrží celé veky.

- Kov: Kovový nábytok je známy svojou pevnosťou a odolnosťou voči poveternostným podmienkam. Jeho výhodou je maximálne jednoduchá údržba a industriálny vzhľad.

- Ratan: Ratanový nábytok je elegantný a nadčasový. Konštrukcia z ratanu je odolná voči poveternostným vplyvom a jeho kúpou si zaručíte to, že nevyjde z módy ani o niekoľko rokov.

- Hliník: Hlniníkový nábytok vás okamžite očarí svojim minimalistickým vzhľadom. Je jednoducho kombinovateľný s akýmkoľvek iným zariadením a každodenné čistenie vám nezaberie viac ako niekoľko minút.

Eva sedacia súprava

3. Myslite na pohodlnosť a funkčnosť

Niektoré kusy záhradného nábytku sú naozaj krásne, no v praxi veľmi nepraktikcké. Pred samotnou kúpou sa preto zamyslite nad tým, čo od vášho exteriérového zariadenia očakávate a ako ho budete využívať. Je jasné, že každý hľadá najmä komfort, no pri dlhšom oddychu na lehátku oceníte aj polohovateľnosť a možnosť odložiť si knižku alebo nápoj. Ak zasa bývate sám a často vítate návštevu, potrebujete ich niekde usadiť. Rozťahovací stôl a stohovateľné stoličky by preto určite stáli za zváženie. 

V prípade sedacích súprav, stoličiek a kresiel je dôležitá aj výška sedu a operadla a rovnako aj to, či máte dostatok miesta na sedenie. Tieto informácie najlepšie zistíte vtedy, ak záhradný nábytok vidíte na vlastné oči. V našom showroome Exterio v Bratislave nájdete množstvo vystaveného záhradného nábytku, na ktorý sa môžete posadiť a odskúšať si tak jeho pohodlnosť.

Madeleine závesné kreslo

4. Úložný priestor ako obrovské plus

Záhradný nábytok s integrovaným úložným priestorom vám umožní uchovať vonkajšie vankúše, záhradné hračky alebo ďalšie príslušenstvo v blízkosti, čo zjednoduší prístup k nim a udrží vašu záhradu pekne na poriadku.V prípade, že vami vybraný typ úložný priestor nemá, môžete ako alternatívu dokúpiť záhradný box. V našej ponuke nájdete napríklad boxy do záhrady od značky Biohort, do ktorých hravo ukryjete to, čo nepotrebujete mať neustále na očiach.

Box na náradie Biohort

5. Jednoduché čistenie vám ušetrí množstvo času

Každý záhradný nábytok si vyžaduje pravidelné čistenie a ochranu. Je však len na vás, koľko času touto činnosťou strávite. Zvoľte taký materiál, ktorý sa ľahko čistí a nie je zložený z ťažko dostupných častí.

Zamyslite sa aj nad prípadným prenášaním a skladovaním. Niektoré kusy nábytku môžete v prípade potreby rozložiť a zložiť a vytvoriť tak úplne nový typ exteriérového zariadenia. Časti, ktoré momentálne nepotrebujete zatiaľ ostanú poslušne schované v garáži alebo  v pivnici.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia